Taikajuoma ja muut litkut

Obelix tippui pienenä taikajuomapataan ja on käytännössä voittamaton. Asterix sen sijaan joutuu naukkailemaan taikajuomaa pienestä pullostaan kyetäkseen puolustamaan pientä gallialaista kotikyläänsä tai uhmaamaan maailman vaaroja. Toisinaan taikajuoma loppuu, jolloin tuo älykäs ja pippurinen soturi käyttää luontaista neuvokkuuttaan selvitäkseen vaaroista. Idefix kulkee uskollisesti matkassa mukana, itkee puita kaadettaessa ja vaistonvaraisesti pelastaa pulaan joutuneita ystäviään. Ikuistin tämän kolmikon Brysselin sarjakuvamuseossa, jossa vierailin joulukuisella reissullani eurooppalaisen politiikan kehtoon.

En voi olla pohtimatta sitä, kuinka moni meistä reaalimaailman ihmisistä joutuu naukkailemaan taikajuomaa selvitäkseen eteen tulevista haasteista ja kuinka moni on jo lapsena saanut sellaisen yliannostuksen taikajuomaa, ettei murhetta voimien loppumisesta tarvitse kantaa. Analogiaa voisi vetää aina alkoholilaista stimulantteihin, eriarvoisuuteen, koulutukseen, uskontoon tai vaikkapa lääketieteeseen. Mitä on se taikajuoma, josta ihmiset saavat voimansa nykypäivän maailmassa?

Olen itse migreenikko. Minulla on omat taikajuomani, joita joudun naukkailemaan päivittäin, osan saan pistoksina parin kuukauden välein ja osan nappaan leilistäni aina tarpeen tullen. Erona Asterixin taikajuomaan on tosin se, etteivät omat litkuni anna minulle yli-inhimillisiä voimia. Ne antavat oikein ajoitettuna minulle samat voimat, joita pataan tippuneilla tosielämän Obelixeilla on luonnostaan. Oikeanlaisen taikajuoman keittämiseen on tarvittu monta, monta vuotta tutkimustyötä ja tosielämän Akvavitix, tietäjä, joka osaa yhdistellä yrttinsä yksilöllisesti siten, että voimani palautuvat. Toisinaan Akvavitixinikin on kokeilussaan erehtynyt ja voimien sijaan päässäni onkin alkanut viirata, jolloin on vain täytynyt odottaa taikajuoman vaikutuksen lakkaamista. Kummallista kyllä, sama taikajuoma on toiminut mainiosti jollekin toiselle. Viisas tietäjä ymmärtää ihmisten eroavaisuudet ja laatii siksi jokaiselle yksilölliset tropit.

Reaalimaailman tietäjiä on paljon muitakin kuin lääkäreitä. Heitä ovat esimerkiksi opettajat, terapeutit, työllisyysasiantuntijat sekä kosmetologit. Yhteistä kaikille on se, että he työkseen räätälöivät oikeanlaisen taikajuoman jokaiselle yksilölle. Taikajuoman perusainekset ovat samat, mutta todella tehoava ainesosa eri. Taikajuoman valmistus helpottuu, mitä kauemmin sitä on valmistanut. Se helpottuu, mitä paremmin on aikaa käyttää sen kehittelyyn. Myös vaikutuksia on seurattava ja muutettava koostumusta nopeasti reagoiden, mikäli vaikutus on vääränlainen. Liian pitkään nautittu vääränlainen taikajuoma kun saattaa aiheuttaa ikäviä, ehkä pysyviäkin haittavaikutuksia.

Roomalaisille juotettiin kerran hiidenkiven päähänsä saaneen Akvavitixin keittelemää taikajuomaa, jonka seurauksena he paisuivat palloiksi. Eipä vaatinut suurta vaivaa toimia valkoisena biljardipallona, jolla paukauttaa roomalaispallot pitkin tannerta. Yhden tappio oli toisen voitto.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s